HTML

A Zarándoklat

Engesztelő-Zarándoklat

Nemzetünkért, közösségeinkért, családunkért az egyetértés és a szeretet reményében

Friss topikok

Hegyalja népe szeretettel fogadta az Engesztelő Zarándoklatot

2012.06.15. 06:31 Engesztelő Zarándoklat


Tokaj-Hegyalja minden érintett települése megmozdult az idei, Engesztelő Zarándoklat érkezésekor. Fogadás harangszóval, szívélyes köszöntő beszédek, gyermekek műsorai és magyaros vendéglátás jellemezték a kétnapos utat. Mivel 3 évvel ezelőtt volt már hasonló, mindenütt tudták, érezték, hogy ez egy nagyon magasztos célért van, az egész nemzetért, így értük is. A köszöntő beszédekre a szervező polgármesterek, Köteles László és Lesovics Miklós válaszoltak. Az alábbi mondatok Bodrogkeresztúrban hangzottak el, ahol Kovács János főjegyző is üdvözölte a zarándoklatot…


"Az emberek meg vannak lepődve, nemigen szokták meg a zarándoklatokat. Kereszttel az élen, a településnevüket felvállalva mennek az emberek Budapest felé. Pontosan ez a lényeg, ugyanis volt 1946-ban egy engesztelő zarándoklatra való felhívás, az akkori püspökkari körlevélben foglaltakat valóra kell váltani, eleget kell tenni annak az engesztelő zarándoklat felhívásnak, mivel a körlevél tartalma ma is aktualitással bír. Rendezni kell az embernek az Istenhez való viszonyát, és ha ez rendezett, akkor rendezve lesz a másik emberhez való viszonya is. Isten tiszteletében és a másik ember tiszteletében éljük az életünket!

Aki a zarándoklaton részt vesz, bizonyára érezni fogja mind fizikailag, mind lelkileg ennek az állításnak az igazságát. Az lesz az egyik nagy produktuma ennek a zarándoklatnak, hogy ha csak néhány tízezer ember is találkozik vele személyesen vagy a médián keresztül, azok mindegyikének nyomot fog hagyni a lelkében.
Magánszemélyként és mint a Megyei Önkormányzat főjegyzője, figyelemmel kísérem a zarándoklat eseményeit. Bízom a zarándoklat sikerében, erőt és egészséget kívánok a zarándoklat résztvevőinek, s az Engesztelő Zarándoklatra Isten áldását kérem" - mondta Dr. Kovács János főjegyző.



Amit Köteles László barátommal elkezdtük 2009-ben - az a Nemzeti Zarándoklat néven lett ismert - akkor is úgy éreztük, hogy el kell indulnia Magyarországnak egy szebb jövő felé. Arról készült egy film is, amit úgy éltünk meg - három év elteltével mondom - hogy ritka volt az a nap vagy hét, hogy ne kapjunk valamilyen jelzést annak irányában, hogy nagyon-nagyon szép volt és jó ötletnek tartják amit akkor elkezdtünk – számolt be Lesovics Miklós, Pálháza polgármestere az Engesztelő Zarándoklat második napján arról, hogy miért is indultak el másodszor is…

Második napja tart a zarándoklat de a tapasztalatom az, hogy miután 2009-ben elkezdtük, most már sokkal jobban megértik az emberek, hogy mit is szeretnénk. Ez azért tudom elmondani pár kilométer után, mert mikor szerveztük a zarándoklatot és végigjártuk a polgármestereket, akkor mindenki tudta, hogy valójában mit is kell tennie ahhoz, hogy itt legyünk ma este, és egyetértettek az elképzeléseinkkel.

Amikor elhaladunk az utak mellett, látjuk azt a rengeteg embert, akik ha nem is csatlakoznak hozzánk – talán mert van egy bizonyos félelem bennük - de amikor rájuk köszönünk, akkor visszaköszönnek, kedvesek és mosolyognak.

Ez a szimpátia, ami sugárzik irányunkba, erőt ad nekünk a következő kilométerekhez és erőt ad a következő napokhoz. Ez nem egy vezényszóra megalkotott engesztelő zarándoklat, hanem egy igazi “alulról jövő kezdeményezés”, senki nem mondta meg, hogy ezt így kell csinálni, mi a saját magunk esze után próbáljuk ezeket kitalálni és megvalósítani.

Nagyon jól esik, hogy minden egyházi vezető - mondhatom azt, hogy a legmagasabb szintig - mellénk állt és egyet ért velünk. Az ő szavuk, és az ő tekintélyt parancsoló tekintetük – Atanáz püspök úr Komlóskától Olaszliszkáig jött velünk - segíti az elképzeléseinket. Ugyanezt tapasztaljuk a lakosság részéről és az önkormányzatok részéről is.

Megalkottunk valamit, nálunk van a keresztnek az egyik - a keleti - ága, holnap indul a déli ág Röszkéről, Szeged felől, és indul nyugatról Sopronból a másik, 13-án pedig a keresztnek az északi része. Ezekből 15-én a teljes keresztet összerakjuk Budapesten a Bazilika előtt - az Ország Keresztjét - és bevisszük a Bazilikába egy szép misére.

Én gondolom, hogy akkor, ott nagyon sok boldog és örömteli arcot fogunk látni. Ezt a keresztet én nagyon szeretném bevinni és átadni egy közjogi méltóságnak. Ha az új Alkotmányunkban a kereszténység ott van, akkor azt kérjük majd a köztársasági elnök úrtól és a Magyar Parlamenttől, hogy legyen az ország házában is egy kereszt, amelyet oly sokan megfogtak Magyarországon és ez a kereszt legyen a Nemzet Keresztje.
Szeretnénk ezen kívül egy olyan engesztelő kápolnát felépíteni, fent a Normafánál, amely kápolnának a falában 3500 településnek a kifaragott köve benne lenne. Úgy gondolom, hogy ekkor lesz majd teljes amit megálmodtunk 2009-ben, hogy a szeretet erejével, az összefogás erejével mire vagyunk képesek.

Amikor 15-én megérkezünk Budapestre és együtt leszünk, ezt követően egy engesztelő estét szeretnénk megszervezni az országban. Minden magyarországi templomban egy pár percet imádkoznának majd az emberek. Azt szeretnénk, hogy legalább egymillió ember imádkozna Magyarországon – és jó lenne, ha ez minden évben megismétlődne.


Ez a két nap, amikor eljöttünk Pálházáról Sárospatakig, Sárospatakról pedig ide Bodrogkeresztúrig, ez a két nap fog nekünk erőt adni ahhoz, hogy végig tudjuk menni a fél országon – tette hozzá Köteles László, Komlóska polgármestere…

Elmondhatom, hogy ma egy napig a földi paradicsomban voltam. Olyan fogadtatásunk volt a településeken, amelyekről nem is álmodtunk. Több helyen nagyon sokat időztünk, a vendéglátás nagyon szívélyes volt. Ez a szeretet amit kaptunk Önöktől, a településeken lévő polgároktól, egyházi vezetőktől és világi vezetőktől, ez fog minket éltetni abban, hogy amikor olyan településekre megyünk, ahol nem fogadnak minket ilyen nagy szeretettel, akkor se adjuk fel. Minél nagyobb településre érkezünk, annál nagyobb a közöny és az elkeseredettség, ott nem figyelnek egymásra az emberek.

2009-ben mi utat törtünk a közönybe, 2012-ben pedig reményt viszünk a reménytelenségbe. Előttünk megy a kereszt, rajta Jézus - ez az, ami reményt adhat. Köszönetet kell mondanom mindenkinek aki itt van, aki fogadott bennünket, polgármestereknek, alpolgármestereknek, képviselőknek, állampolgároknak, egyházaink vezetőinek és – nem utolsó sorban - Atanáz atyának, aki személyesen tisztelte meg jelenlétével a zarándoklatot. Voltak, akiknek nehezebb volt teljesítni a távot egészségügyi állapotuk miatt, ennek ellenére sikerült végigjárniuk utat. Ők is bebizonyították, hogy az akarat mennyire fontos. Hittel és szeretettel, kitartással sokan velünk voltak.

Így fog felépülni az országunk és így fog felépülni az engesztelő kápolna. Azok a kövek, amiket szeretetből faragtak, azokból olyan gyönyörű kápolna épül majd, amilyet a világon még nem láttak.

További fotók>>>

Cziczer Katalin
Sárospatak.hu
/2012.06.12./

Engesztelő Zarándoklat

Szólj hozzá!

Címkék: nemzeti zarándoklat kelj fel és járj! engesztelő zarándoklat világ királynője engesztelő mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://engesztelozarandoklat.blog.hu/api/trackback/id/tr874589565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása