HTML

A Zarándoklat

Engesztelő-Zarándoklat

Nemzetünkért, közösségeinkért, családunkért az egyetértés és a szeretet reményében

Friss topikok

Engesztelő zarándokok jártak Zuglóban

2012.06.20. 08:00 Engesztelő Zarándoklat


Nemzetünkért, közösségeinkért, családunkért az egyetértés és szeretet reményében 10 nappal korábban útra kelt Engesztelő Zarándoklat egyik Keletről jött csoportja érkezett Zuglóba június 15-én pénteken, a déli órákban.

Zugló és a zuglóiak képviseletében a Vagyonkezelő házasságkötő termében Rozgonyi Zoltán alpolgármester, Bárány Béla, a Páduai Szent Antal templom plébánosa és Harrach Péter kulturális és egyházügyi tanácsnok fogadta a vendégeket.

A Zarándoklat Mindszenty József bíboros születésének 120. évfordulója alakalmából hívta újra életre az általa is támogatott Nagy Magyar Engesztelő Mozgalmat a Magyar Katolikus Püspöki kar által 1946-ban kiadott körlevél szellemében.



Így indultak el a csoportok június 6-án, szerdán öt forrásából, Pálházáról, Komlóskáról, Röszkéről, Sopronból és Esztergomból, hogy elhozzák keletről a bort, a zarándokok borát, északról a vizet, délről a kenyeret, nyugatról az evangéliumot. Az országot átszelő zarándok útvonalak, szabályos keresztformát alkottak, a staféták egy keresztnek az ágait jelképezték, mely kézről-kézre haladva jutott el Budapestig. A tervek szerint a Szent István Bazilika előtt a keresztágakat egyesítve állt össze az ország keresztje és felkerült rá a magyar címer. Az engesztelők éjszakája, a közös virrasztás után, 16-án, szombaton, közösen, már a budapestiekkel együtt, gyalog tették meg az utat a Szent Anna rétig, hogy felhívással éljenek az 1942-ben elhatározott Engesztelő Kápolna felépítésére.

Zuglóban pénteken, a kerületi vezetők a Pálházáról indult „Kelet" csoportot fogadták. A köszöntők és üdvözlések után a jelképek és ajándékok kölcsönös átadása következett, hogy azok tárgyiasult formában is képviseljék az engesztelő mozgalom gondolatiságát, üzenetének befogadását.A vendégek elhozták az első, a 2009-es Zarándoklatot megörökítő filmet, ismertetőt a Világ Királynője engesztelő mozgalomról, útinaplót, emlékpólót és sapkát. Fehérben, mert a fehér szín küldetésük jelképe.
Kincses ládájukba került ezzel szemben egy marék zuglói föld, engesztelő kövek, egy Zugló által megírt tégla és Zugló bora.

Kérdésünkre, hogy hányan csatlakoztak hozzájuk, Köteles László, Pálháza polgármestere az egyik kezdeményező azt válaszolta: „kezdeményezés magját településenként olyan 20-40 fő adta, ami menet közben felduzzadt olykor 200-500 főre is, településtől függően.
Volt ahol mögé állt az egész iskola, mert épp tornaóra helyett zarándokoltak, volt, ahol az egyházközség állt mögé. Teljesen változó. Sok püspök jött velünk, polgármesterek, miniszter, országgyűlési képviselők, művészek, zenészek, sportolók. Pont az a szépsége, hogy egymás mellett megy, aki vallásos és, aki nem. Egymás mellett áll a református, a római katolikus, a görög katolikus, a baptista és a közös célért mindenki tudott egy jó szót mondani. Ez a lényege! Nem a sokaság számít, hanem a lélek. Most nem lehet egyszerre nagyot lépni, sok apró lépést kell megtenni. Mi most 480 ezer apró lépést tettünk a keleti ágon, körülbelül ennyi a 320 kilométer. A főváros nagyon pozitívan áll zarándoklatunkhoz. Minden kerület polgármestere várja a zarándokokat és gondoskodott a fogadásukról."

Rozgonyi Zoltán Zugló alpolgármestere az ilyen megnyilvánulások üzenetét tartja a legfontosabbnak.
– Saját egyéni, családi vagy helyi céljainkat is csak összefogással vagy áldozatvállalással tudjuk elérni! Ha erre képesek vagyunk, akkor megvalósíthatunk nagyobb, országos, de nemzeti célokat is! Ha nem, akkor marad az egyhelyben topogás. Azért tartjuk fontosnak az ilyen kezdeményezést, mert példaértékű! Nekünk, politikusoknak és mindenkinek, aki találkozik a zarándokokkal – jelentette ki az alpolgármester.

A rövid és stílusosan egyszerű vendéglátás után – pogácsa, kristályvíz, kávé – a vendégek kis fehérlő csoportja elindult az Örs vezér tér felé. Itt hagyva nekünk, „külső szemlélőknek" a jó ügybe vetett hitet és az összefogás erejébe vetett bizalmat. Ugyanakkor ők elvitték magukkal Zugló bíztatását, az ügy iránti tiszteletét és a szíves „befogadás" emlékét.

r.j.
(zuglóilapok.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: zarándoklat kelj fel és járj! engesztelő zarándoklat világ királynője engesztelő mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://engesztelozarandoklat.blog.hu/api/trackback/id/tr564599688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása