HTML

A Zarándoklat

Engesztelő-Zarándoklat

Nemzetünkért, közösségeinkért, családunkért az egyetértés és a szeretet reményében

Friss topikok

5. nap 2012. június 10. vasárnap

2012.06.13. 15:47 Engesztelő Zarándoklat


Görömböly
Már messziről látszik, hogy egy lovas vár bennünket, aki csatlakozik az előttünk haladó lovas csapathoz. Zászlóval a kezében szép látvány a lovas magyar. Kapunk még bort és szép szót és megyünk tovább a 3-as főúton. Hosszú sorok alakulnak ki az egysávos úton, de a rendőrök professzionálisan irányítják a forgalmat, védik a zarándokokat, az autósok pedig türelemmel araszolnak mögöttünk, amíg kielőzhetnek bennünket. Mindenki türelmes, integet és mosolyog. Tempósan haladunk, mert sietünk Mályiba.

Mályi
Mályiban 11 órakor szentmise és Úrnapi körmenet várja a zarándokokat. Időben érkezünk, a templom tele van, de az első sorokat fenntartják a zarándokoknak. A szentmise megható és ünnepélyes, köszöntenek bennünket és áldást kapunk. Az Úrnapi körmeneten a zarándokkeresztek együtt mennek a helyi közösség keresztjével a körmenet elején, majd egy kedves vendégség bőséges ellátása tanúskodik a mályi emberek vendégszeretetéről. Szép az ünnep, mert itt van a polgármester, a falu nagy része és 3 tisztelendő atya is. Kedves beszélgetésünket nehezen hagyjuk félbe, de vár a következő település.


Mályi - További fotók >>

Nyékládháza
A művelődési ház előtt már Mályiban elénk siet polgármester asszony, hogy megnyugtasson minket, várnak bennünket hasonlóan, mint 2009-ben, de most a művelődési ház előtt. A közösségi épület lépcsőjén áll Urbán Sándorné polgármester asszony, mellette Galuska László korábbi polgármester. Ritkán látható, hogy egy település jelenlegi és korábbi vezetője egymás mellé áll egy nemes cél érdekében. Laci barátunk szűkszavúan ennyit mond: „… a település érdeke ezt kívánja”. Szalag, tégla, pogácsa, ásványvíz és díjnyertes bor az ajándékunk és látjuk, hogy Nyékládházán is vannak értékek.


Nyékládháza - További fotók >>
    
Emőd
A 3-as úton bandukolva, beérve a városba, jobb oldalt a park közepén áll a Hivatal. Kinyílik az ajtó és elénk siet Lehóczki István polgármester úr és a jegyzőnő. Székkel, terített asztallal várnak, követ is és szalagot is kapunk, bepótolják a 2009-es elmaradást, föld is kerül a kincsesládába.

Boldog Születésnapot Ancsa néni
Ma ünnepli születésnapját Csadó Jánosné Ancsa néni, aki korát meghazudtoló lelkesedéssel zarándokol velünk és folyamatosan énekével dicséri az Istent. Minden településre érve ő kezdi a Boldogasszony anyánkat, mi pedig csodáljuk, hogy milyen lelkes és mennyi szeretet árad belőle. Mi is köszöntjük reggel születése alkalmából, de a nap fénypontja mégis az, hogy 16 órától várjuk a Szent István rádió kívánságműsorát, melyben férje, családja és hozzátartozói különös szeretettel köszöntik. Most ennek a születésnapnak mi is nagyon örülünk.

Vatta
Hamarabb érkezünk és sietnek elénk a vattaiak fehér felsőruházatban, és kísérnek bennünket a Községházára. A szép épület nagy termében szívhez szóló köszöntőt mond Korán István Attila polgármester úr, melyhez szép verset is kapunk kiegészítésképpen. Ajándékaink: nagydarab tégla díszes csomagolásban településcímerrel ellátva, egy marék föld és a  meglepetéskén a jó hír, hogy Vatta község rendezésében világrekordot állítottak be, mert itt készült el a legnagyobb vattacukor. Szemere Bertalanra, településük szülöttére nagyon büszkék az itt élők. Útközben kapunk egy kis történelem leckét is. A kedves közösség átkísér bennünket Bükkábrányig.

Bükkábrány
Már előre tudtuk, hogy ők komolyan veszik a zarándoklatot. 2009-ben is nagyon sokan jöttek elénk. Most is jelezte polgármester úr, hogy sokan lesznek, de messzebb jöttek településüktől, hogy mielőbb találkozhassunk. Szalai Szabolcs polgármester úr a menet élén a vezérkereszttel üdvözöl bennünket. Kenyeret, sót nyújtanak a vándoroknak. Egyesülve a keresztaljak indulunk hosszú sorban a templomba. Megtelik a templom, a kedves köszöntők, versek és énekek, az orgonaszó, a himnuszok ünnepélyessé teszik ezt az alkalmat is. Majd átvonulunk a közösségi épületbe, ahol disznótoros vacsorát kapunk. Másnap reggel reggelivel várnak, Bükkábrányban mindig elkényeztetnek minket.
Polgármester úrral, kezében a keresztággal indulunk Mezőnyárád felé. Örömmel tapasztaljuk, hogy az általános iskola diákjai is beállnak a sorba. Csepereg az eső, de mindenki kap fehér esernyőt, mert ez illik a menethez. Bükkábrány gazdagsága nem csak az ásványi kincsekben rejlik, hanem lelkiségében is az egyik leggazdagabb település. Örülünk, hogy ilyen közösségek között haladunk. Sokan állnak a kapuban, egy idős bácsi nemzeti színű zászlót tesz a kapura, úgy integet, nem számít, hogy csepereg az eső. Iparkodva haladunk Mezőnyárádig.


Bükkábrány - További fotók >>

Engesztelő Zarándoklat

Szólj hozzá!

Címkék: zarándoklat szent istván bazilika nemzeti zarándoklat kelj fel és járj! engesztelő zarándoklat engesztelő mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://engesztelozarandoklat.blog.hu/api/trackback/id/tr994585997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása