HTML

A Zarándoklat

Engesztelő-Zarándoklat

Nemzetünkért, közösségeinkért, családunkért az egyetértés és a szeretet reményében

Friss topikok

8. nap 2012. június 13. szerda

2012.06.14. 19:55 Engesztelő Zarándoklat


Karácsond
Reggel ismét a művelődési ház előtt gyülekezünk. Ferenc plébános atya Páduai Szent Antal ünnepén arra hívja fel a figyelmet, hogy Szent Antal is zarándok volt, aki az uzsora, a szegénység és a korrupció ellen küzdött. Áldás után kis csapatunk útra kél polgármester úr és a helyiek kíséretében, de néhány méter után mögénk sorakoznak a helyi általános iskola alsó tagozatos diákjai és pedagógusai. A madarak és fák napján közös zarándoklattal tisztelik a természetet.


Karácsond - További fotók >>


Gyöngyös
Gyöngyösön a Ferences Templomhoz érkezünk, kicsit hamarabb a tervezettnél. A templom hűvösében megpihenünk és csodáljuk őseink erejét, hogy milyen gyönyörűségeket tudtak alkotni. A rendházfőnök és Faragó László polgármester úr közös köszöntője után megnézhetjük a templom friss feltárásának eredményeit, az egyedülálló falba épített gyóntatófülkéket is. Polgármester úr áthív bennünket a művelődési házba, ahol frissítővel lát el bennünket. Hosszú út áll még előttünk, ezért indulunk tovább.


Gyöngyös - További fotók >>

A főúton
Utunk általában a lehető legalsóbb rendű utakon halad településről településre. De itt Gyöngyös környékén a főutak találkozásánál nagyon óvatosnak kell lennünk. Az autópálya fölött áthaladva találunk egy pihenőhelyet, mely már 2009-ben is nagyon rossz élményeket nyújtott. A szemetes pihenő ma sem sokat változott, látszik, hogy használják. Minél jobban haladunk Budapest irányába, annál gusztustalanabbak az útszélek, a pihenőhelyek. Ilyenkor sírjuk vissza a Zempléni táj szépségét és tisztaságát.

Zsanett keresztje
A pihenő nem üres, egy fiatal hölgy várakozik, a rendőrök már jól ismerik, igazoltatják. Sajnos a 3-as főút mentén sok ilyen helyet és dolgozó hölgyet látunk. Ő itt keresi a kenyerét. 1993-ban született és Zsanettnak hívják. Nem tud írni és olvasni, ezért szükség van egy hatósági tanúra. Ehhez most kapóra jöttünk. A jegyzőkönyvet felolvassák részünkre, amiben az áll, hogy prostitúcióból él, ebből keresi a kenyerét és ezután is ezt fogja csinálni. Biztosak vagyunk benni mindannyian, hogy nem önszántából teszi, mindenki tudja, hogy mely településről származnak a hölgyek, ismerik a „szervezőjüket”, de még sincs megoldás. Zsanett, mivel nem tud írni, ezért három „+” jelet tesz a neve helyére, pedig három „x”-et is tehetne. De neki ez a keresztje. Miután elhagyja a helyszínt, mi imádkozunk érte és a hasonló sorsú kiszolgáltatott honfitársainkért. Sokat imádkozunk: Miatyánk, Üdvözlégy, Litánia, itt nagy szükség van rá.

Hort
Kerek Oszkár, a polgármester barátként vár. Elénk siet faluja határában. Beljebb, a településtáblánál várnak a lakosok és a tisztelendő úr, a kis keresztet szeretet csókra nyújtják. Közös énekkel, zászlókkal megyünk a polgármesteri hivatalba, ahol a vendégvárás nem marad el. Egyedileg gyártott téglát kapunk Hort felirattal és évszámmal, melyet szeretettel ajánlanak föl a nemzet Engesztelő Kápolnájához. Átmegyünk a templomba, megismerjük a templom különös történetét. A II. világháború végén a kivonuló német katonák felrobbantották és csak később, kis furfanggal épülhetett meg. Az ’50-es években nem volt szabad templomot építeni, ezért a helyiek színház építéséhez kezdtek. Majd az építkezés közben módosították kérelmüket és már templomot akartak. Így épült fel Hort temploma. Itt őrzik azt a csodás feszületet, mely a felrobbantott templomban a romok között teljes épségében megmaradt. Különösen jólesik ezen templom harangjainak a zúgására végigvonulni a faluban. Azt hisszük, hogy több meglepetést nem tartogat a falu, de egy idős hölgy meglátva a menetünket kerékpárral keres, hogy merre lehet ez a zarándokcsapat és a falu végén utolérve Mária képpel ajándékoz meg bennünket.


Hort - További fotók >>

Hatvan
A Hatvan táblánál vár a lakosság és az alpolgármester, együtt vonulunk végig a főúton a nagytemplomig. A tisztelendő urak az ajtóban várnak a hívekkel, orgonaszóval fogadnak. A tisztelendő atya nagyon jól tudja, hogy miért megyünk, mert rendkívül bölcsen, röviden elmondja a jelenlévőknek. Az áldás után a Grassalkovich-kastélyban vendégséggel várnak bennünket. Gyönyörű követ kapunk, a szomszéd teremből is átjönnek ismertető kiadványért. Képviselő úr és családja gitári aláfestéssel énekelve kísérnek a város végéig, ahol vagány fiatalok sietnek elénk és mindenképpen meg akarnak hívni bennünket valamire. Elmondjuk nekik, hogy miért megyünk, ennek ellenére megfogják a zászlókat, nem számít a piercing, a tetoválás. Reméljük, hogy a mámor után is emlékezni fognak ránk. Hagytunk nekik is ismertetőt és képet a Szűzanyáról.


Hatvan - További fotók >>

Kerekharaszt
Egy kis faluban mindig jobban össze lehet fogni az embereket, mint egy nagyvárosban. Ezért választottuk most végállomásunk céljaként Kerekharasztot. A korábbi szép élmények reményében hívtam föl Szabó Ádám polgármester urat, de éreztem már kétségbeesett hangján, hogy fél, hogyan tudja megszervezni most egy kicsit megosztott közösségét. A nap bölcsessége volt, hogy a zarándoklat érkezése alkalmára rendkívüli testületi ülést hívott össze, érkezésünkig tanácskoztak, majd a hír hallatán a teljes képviselő-testület egységesen indult a zarándoklat elé. Örülök annak, megértették, hogy békességet hozunk és ez az óra nem a viszálykodásról szólt. A kedves vendéglátás és valamennyi ember szeretete nyomán mi a teljes egységet láttuk a település vezetésén.
Reggel polgármester úr és a lakosság elkísért bennünket Pest megye határáig, szaporára vettük a léptünket Aszód felé.


Kerekharaszt - További fotók >>

Engesztelő Zarándoklat

Szólj hozzá!

Címkék: nemzeti zarándoklat kelj fel és járj! engesztelő zarándoklat világ királynője engesztelő mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://engesztelozarandoklat.blog.hu/api/trackback/id/tr984588879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása